De satsar på teater för seniorer: ”Inga förkunskaper krävs”

Är du pensionär eller dagledig och vill testa någonting nytt i vardagen? Då har du möjlighet att spela teater ihop med andra på Teaters Hus i Linköping. ”Vi ser stor potential att utöka gruppen”, säger Håkan Bäck som är producent, regissör och skådespelare.


Teatergruppen jobbar mycket med improvisation. Här agerar deltagarna helt utan förberedelser.
Foto: NTM Media/Content Studio

 

Håkan Bäck har drivit stora teaterföreställningar i 35 år och tog över Teaters Hus för tio år sedan. Deras teaterskola vänder sig till barn och ungdomar, vuxna och seniorgrupper – där även andra daglediga personer kan vara med. De hoppas även kunna starta upp en grupp till hösten för personer med olika funktionsvariationer.

– Vi vill kunna vända oss till alla människor. Vi har en av Sveriges största teaterskolor, omkring 230 personer kommer hit och spelar teater, varje vecka. I vår seniorgrupp har vi främst pensionärer, men andra personer som är lediga är välkomna att vara med. Kanske är du sjukskriven, arbetssökande eller jobbar skift. Vi ser stor potential att utöka gruppen, säger Håkan.


Håkan Bäck har drivit stora teaterföreställningar i 35 år och tog över Teaters Hus för tio år sedan.
Foto: NTM Media/Content Studio

 

Seniorgruppen träffas i nuläget på torsdagseftermiddagar, men har kapacitet till att öppna upp för fler dagar. Inga förkunskaper krävs utan alla som vill testa är välkomna att vara med.

– Man kan vara nybörjare eller mer erfaren. Vissa vill göra mer produktioner och andra vill öva eller ha det som en trevlig träffpunkt. Det är upp till var och en hur mycket man vill delta. Många är osäkra, men det är bara att testa, känns det inte helt rätt är det bara att sluta. Vi har en familjär och öppen miljö här.

– Många säger att de vågar mer efter att de gått på teater hos oss. Tanken är inte att alla som går här ska bli skådespelare, men de kanske vågar prata mer för folk, hålla tal och ta mer plats än tidigare.


Seniorgruppens ledare Åsa Bergman Johansson går igenom en av dagens teaterövningar.
Foto: NTM Media/Content Studio

 

71-åriga Marga Tirmén Carelius och 49-åriga Angelika Arzt är två av de som spelar teater i seniorgruppen. De har båda varit med sedan gruppen startades och trivs bra. För Marga har teaterintresset funnits hela livet, mer eller mindre.

– Jag bodde i Stockholm tidigare, där var jag med i en amatörteatergrupp i nio år. När vi flyttade tillbaka till Linköping såg min man en annons om denna teatergrupp och då sökte jag. Jag tycker att det är väldigt roligt, jag får göra något helt annat än det jag annars gör i vardagen. Sen passar tiden bra eftersom jag är ledig på eftermiddagar, säger Marga.

– Man kommer ut på dagarna och träffar härliga människor. Jag är inte pensionär men ville vara med ändå, vuxengruppen är mer för lite yngre vuxna och jag kände mig lite för gammal där. Jag har gått teaterskola samt jobbat med film och teater tidigare, men har aldrig spelat teater på fritiden innan. Min chef tipsade mig om denna grupp och efter det så gick jag med, säger Angelika.


Marga Tirmén Carelius och Angelika Arzt är två av de som spelar teater i seniorgruppen.
Foto: NTM Media/Content Studio

 

Seniorgruppens träffar är på 1,5 timme. Under den tiden ägnar de sig åt teaterövningar och improvisationsövningar, samt fikar efter halva tiden. Att agera kommer naturligt för både Marga och Angelika, men de tycker inte att det ska stoppa den som känner sig mer reserverad.

– Jag och en annan tjej ska ha ett uppspel framöver för att vi tycker att det är roligt, de andra vill inte det och då behöver de inte det heller. Upplägget är individanpassat och du tvingas inte till att göra något som du inte vill. Har man ett litet intresse så ska man prova, dra dig inte för det, det är givande att träffa andra och gör saker tillsammans, säger Marga.

Angelika fortsätter:

– Kom och testa om du är sugen, det är så himla roligt. Ju mer du spelar teater desto mer vänjer du dig vid att släppa loss och improvisera. Är något jobbigt kan du glömma det för stunden, man mår bra av att vara här, säger hon.


Seniorgruppen träffas på tordagseftermiddagar och är öppen för pensionärer och andra daglediga personer.
Foto: NTM Media/Content Studio

 

Nu har du chansen att testa vingarna under det teaterläger som Teaters Hus har i sommar. Tidigare har det endast varit tillgängligt för barn och ungdomar, men i år är vecka 32 riktad mot vuxna och seniorer.

– Vill du prova att spela teater ska du gå in och anmäla dig på vår hemsida, inga förkunskaper krävs. Undervisningen sker måndag till fredag under dagtid och på fredagen har ni en uppvisning. Varmt välkommen, säger Håkan Bäck.